Uitstoot houtkachels moet tegen 2030 met de helft omlaag
Verwarmen met hout: nieuwe afspraken moeten wat "gezellig" is ook gezond houden
Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten over ruim 10 jaar veel minder schadelijke stoffen uitstoten. En verouderde kachels moeten tegen 2030 buiten dienst gesteld worden. Dat zijn de Vlaamse overheid en ruim 20 verenigingen en beroepsfederaties – waaronder de Vlaamse Confederatie Bouw – overeengekomen in een zogenoemde “Green Deal”.
De donkere dagen staan voor de deur. En daarmee wordt het buiten weer een stuk kouder. Niets gezelliger dus dan binnen te zitten met een warme koffie, een goed boek en het geknetter van haardvuur. Helaas heeft die gezelligheid een prijs. Door hout te verbranden, stoten we niet alleen meer roet en fijnstof uit, maar ook kankerverwekkende PAK’s en dioxines.
Weg met oude kachels
Op korte termijn moet de “Green Deal” leiden tot een sanering van vervuilende toestellen. Dat kan door ze buiten werking te stellen of - indien mogelijk - te retrofitten, door het stookgedrag te verbeteren en door te zorgen voor een degelijke installatie en een goed onderhoud. Er wordt ook onderzocht hoe klachten over houtverbranding in kachels en open haarden beter kunnen behandeld worden.
9 tips om beter te verwarmen met hout
- Gebruik zoveel mogelijk hout uit eigen bossen. Liefst uit duurzaam beheerde bossen, waar voor elke gekapte boom een nieuwe boom aangeplant wordt.
- Vermijd sloophout. Bij de verbranding van planken met lijm- of verfresten komen schadelijke stoffen vrij. Ook spaanplaat, multiplex en geïmpregneerd hout zijn uit den boze.
- Natuurlijk gedroogd hout brandt het best. Vochtig hout geeft meer as, meer fijnstof en ... minder warmte. Bovendien is er een groter risico op schoorsteenbrand.
- Beuk en es zijn ideaal als stookhout. Ook eikenhout is een uitstekende brandstof. Sowieso is loofhout beter dan naaldhout omdat de harsen zich vastzetten in het rookkanaal.
- Maak het vuur aan met losse stukjes hout die je geschrankt op elkaar legt en langs boven aansteekt. Gebruik zeker geen kranten, reclamefolders of brandspiritus.
- Let op de kleur van de rook en de vlam. Een witte rook of een kleurloze rook en gelijkmatige gele vlammen wijzen op een goede verbranding.
- Houtkachels hebben een hoger rendement dan een open haard en genieten dus de voorkeur. Ga voor een moderne kachel, voor een nog lagere uitstoot.
- Zorg voor een goede ventilatie. En stook nooit op windstille dagen of als het buiten mistig is. Want dan blijft de rook rond je huis hangen.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar reinigen. Een ervaren vakman zal op basis van zo’n onderhoud ook advies kunnen geven over je stookgedrag.
Hout als brandstof?
De “Green Deal” mikt op korte en middellange termijn ook op het gebruik van energiezuinige toestellen die zeer weinig uitstoten, en wil houtstromen optimaal benutten door een beter onderscheid te maken tussen kwaliteitshout en brandhout.
Op lange termijn wil de “Green Deal” een visie ontwikkelen over de positie van huishoudelijke houtverbranding in de toekomst. De bedoeling is om hierbij rekening te houden met de evoluties van de verschillende energiebronnen, de dalende warmtevraag in huizen door een betere isolatie en de mogelijkheden rond een betere sturing en vermarkting van kwaliteitshout.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips